El cicle de l’aigua

L’aigua circula entre la Terra i l’atmosfera en un cicle sense fi.
Quan el sol escalfa l’aigua dels rius, dels llacs i dels mars i oceans, una part es converteix en vapor i puja a l’atmosfera. Aquest procés s’anomena evaporació. La resta de vapor d’aigua que es troba a l’atmosfera prové de les plantes, a causa de l’aigua que s’escapa a través de la superfície de les fulles. Aquesta forma d’evaporació s’anomena transpiració.
El vapor d’aigua, quan es refreda, es converteix en aigua líquida. D’això se’n diu condensació. Es pot veure un exemple de condensació quan posem a bullir aigua en una olla per fer uns espaguetis. El vapor d’aigua és aquella fumera que surt de l’olla i que en refredar-se es converteix en gotes d’aigua.
Quan el vapor d’aigua s’eleva, es refreda i forma els núvols, que estan compostos per milions de petites gotes d’aigua. La pluja cau quan els núvols pesen molt i tenen tanta aigua que no poden transportar-la.
És aleshores quan l’aigua torna a la Terra en forma de pluja, calamarsa o neu. D’això se’n diu precipitació. La pluja és la més freqüent. La calamarsa i la neu es fonen i, juntament amb l’aigua de la pluja, formen rierols i rius. Aquests porten l’aigua una altra vegada als mars i oceans.
Quan el sol torna a escalfar l’aigua dels rius, dels llacs i dels mars i oceans, comença de nou el cicle de l’aigua.